tumblr hit tracking tool
Aktuella inlägg
18 May | Löpen Om oss Kontakt
Ny kampanj för kunskap om känningar
Jenny Eriksson 180 Produktchef, Novo Nordisk AB
Grönt ljus för Sveriges första demensby
Mia Palmé 97 Marketing manager, Förenade Care
Konkurrensverket granskar Karolinska-affären
Mats Holmström 526 Journalist,

Industri & teknik

Artificiell intelligens alltmer populärt

Av Ermin Rajic 2021-05-02
Den 11 maj 1997 blev Deep Blue den första schackspelsdatorn som slog den regerande världsmästaren i schack.
Artificiell intelligens är intelligens som uppvisas av maskiner. Nu börjar intressenterna kring den nya tekniken bli alltfler.

Artificiell intelligens är intelligens som uppvisas av maskiner. Det är också namnet på det akademiska studieområde som studerar hur man skapar datorer och datorprogram med intelligent beteende. De flesta AI-forskare och AI-läroböcker definierar detta område som ett system som är medveten om sin omgivning och vidtar åtgärder som maximerar sina chanser att lyckas.

Forskarna nyfikna

AI-forskningen är mycket teknisk och specialiserad, och djupt splittrad i delfält som ofta helt saknar kontakt med varandra. Dels Ett exempel är som forskning och Framsteg rapporterat om när datorn agerat domare i ett svenskt rättsärende för att hjälpa till att tolka texten.

Samtidigt dyker nya privata initiativ som vill öppna upp webbens fulla potential

Inom akademien har delområden vuxit upp kring särskilda institutioner och enskilda forskares projekt. AI-forskningen är också kluven av flera tekniska frågor. Vissa delområden fokuserar på att lösa specifika problem. Andra är inriktade på en av flera möjliga metoder, på användningen av ett visst verktyg eller på att utföra speciella tillämpningar.

Industrin anammar AI

Många företag har på senare tid låtit meddela att de studerar kvantdatorernas framväxt för att snabbare kunna göra beräkningar av AI-kapacitet. Bland annat blev företaget UNIBAP tilldelad pris en plats på den svenska 33-listan.

Webben näst på tur

Samtidigt dyker nya privata initiativ som vill öppna upp webbens fulla potential om beräknaingshastigheten på webbservern skulle öka. Sajterna är många som gett sig på denna utmaning med möjligheterna i HTML5 och CSS3 att uppnå nya sidladdningstider, och överraskande nog har man på casinopro har man lyckats med detta, men även en del e-retail företag som exempelvis Stitchfix.

Den 11 maj 1997 blev Deep Blue den första schackspelsdatorn som slog den regerande världsmästaren i schack, Garry Kasparov. I en uppvisningsmatch i Jeopardy! i februari 2011, besegrade IBM:s frågebesvarande system, Watson, de två största Jeopardy-mästarna, Brad Rutter och Ken Jennings, med stor marginal. Många undrar nu när liknande spelsajter som bästbonusar.com ska installera skydd mot användare som uppvisar robotlik förmåga att analysera problem.

SITE RUN BY NEWSEF.

Adress: Birger Jarlsgatan 18
Postnummer: 11156, Stockholm
E-postadress: info@newsef.com