tumblr hit tracking tool
Aktuella inlägg
18 May | Löpen Om oss Kontakt
Ny kampanj för kunskap om känningar
Jenny Eriksson 180 Produktchef, Novo Nordisk AB
Grönt ljus för Sveriges första demensby
Mia Palmé 97 Marketing manager, Förenade Care
Konkurrensverket granskar Karolinska-affären
Mats Holmström 526 Journalist,

Samhälle

Boken om missbruket och skammen

Av Thomas Ristrand 2014-03-24
I Casanovasyndromet får man följa Thomas Ristrand från barndomen och in och ut ur missbruket
För en sexmissbrukare är skammen ett stort problem som ofta är i vägen när man vill vända den destruktiva livstrenden. Thomas Ristrand, klinikchef på Absolutions, tror att hans självbiografiska bok Casanovasyndromet kan vara till hjälp för de läsare som väljer att läsa boken innan de tar beslut om att söka hjälp för sitt eget sexmissbruk.

– Ja, det som förenar oss som lever eller har levt med ett sådant här missbruk är att vi har växt upp otrygga och känt skam över oss själva ända sedan barndomen. Boken, där jag beskriver mitt eget tidigare missbruk - vägen dit och hur jag tog mig ur missbruket till slut - kan bidra till att öppna en viktig dörr på vägen mot att bli kvitt skammen, berättar Thomas Ristrand.

Att skriva ingick i behandlingen

I Casanovasyndromet, som släpptes 2011, får man får man följa med på Thomas livsresa med allt vad det innebär. Hur han som liten inte blir sedd av sina föräldrar vilket stegvis leder till att han går in sin egen bubbla och går från en stökig uppväxt till ett utagerat sexmissbruk som vuxen. Att boken blev till var egentligen ingenting som Thomas hade planerat.

– Nej, absolut inte. Jag såg mig inte alls som skrivartypen och lärde mig under resans gång. Istället var det så att det i min egen behandling ingick att varje dag skriva ner vad som hände inom mig och i mitt dagliga liv.

Samtidigt som jag då började upptäcka ett behov av att uttrycka mig och att det faktiskt hjälpte mig i min behandlingsprocess så föreslog andra som gick på behandling tillsammans med mig att jag skulle göra en bok av mina anteckningar.

Jag såg också en möjlighet att bland annat med boken kunna hjälpa andra efter att jag avslutat min egen behandling.

Upplägget innebar att det grundläggande skrivandet gjordes under resans och behandlingens gång vilket också betyder att Thomas själv befinner sig i väldigt olika känslotillstånd när han beskriver de olika händelserna och tankarna i boken.

– Huvuddelen av boken skrevs när det fortfarande var kaos i mitt liv. Det var också viktigt för mig att skriva om händelserna när de fortfarande var levande. Detta skulle prägla boken och vara tydligt för läsaren. Samtidigt var det givetvis en enormt smärtsam process att arbeta på det viset, konstaterar Thomas.

Eldprovet avslutar boken

Det här tydliggörs inte minst i bokens sista del där Thomas till slut kommer iväg på en under lång tid planerad tvåveckorsresa genom Europa med sin motorcykel som enda sällskap.

– Ja, det här gjorde jag som ett eldprov och som avslutning på min egen behandling. Därmed avslutade jag också arbetet med boken under denna resa. Den stora skräcken under hela processen var just att vara med mig själv, vilket jag nu klarade av för första gången på väldigt många år, förklarar Thomas.

Boken Casanovasyndromet tog två år att färdigställa och lämnades med viss vånda till tryck 2011. Den säljs till stor del via Absolutions hemsida men går också köpa hos exempelvis Adlibris, CDON och andra nätbutiker samt hos en del fysiska bokhandlare. Trots att boken marknadsförs ganska sparsamt, så tuffar försäljningen på. En anledning kan vara att sexmissbruk blir ett allt större problem i samhället, men också att den är skriven i biografiform och därmed är intressant att läsa även för läsare som inte har hamnat i något missbruk.

Det är viktigt att ta tag i skammen i ett tidigt skede under behandlingen och genom att berätta om min egen resa i boken så hoppas jag som sagt att kunna bidra till detta

Skammen ger fysiska besvär

Thomas återkommer till det här med skammen som förföljer missbrukaren och försvårar tillfrisknandet. I många fall är skammen så stark att den till slut leder till att missbrukaren hamnar hos den traditionella sjukvården med rent fysiska besvär.

– De som kommer till oss har ofta tidigare haft kontakt med den traditionella psyk- eller sjukvården men där inte blivit sedda. Man bygger upp ett skamberoende som missbrukare vilket då kan leda till att man till slut söker sig dit med fysiska besvär för att bli ”skammad” på nytt, såsom man upplever att man blivit sedan barndomen.

– Många som kommer till oss för behandling har besvär som astma, allergier, migrän, njurproblem och ryggont. Men dessa besvär försvinner normalt sett vartefter de börjar tillfriskna från sitt missbruk under behandlingen. Detta utan mediciner som ju dämpar problemen tillfälligt men inte löser dem. Det är alltså viktigt att ta tag i skammen i ett tidigt skede under behandlingen och genom att berätta om min egen resa i boken så hoppas jag som sagt att kunna bidra till detta, samtidigt som boken också kan läsas med behållning av läsare som är intresserade av människoöden och biografier, avslutar Thomas Ristrand.

Läs tidigare artikel om Absolutions här

SITE RUN BY NEWSEF.

Adress: Birger Jarlsgatan 18
Postnummer: 11156, Stockholm
E-postadress: info@newsef.com