tumblr hit tracking tool
Aktuella inlägg
17 May | Löpen Om oss Kontakt
Ny kampanj för kunskap om känningar
Jenny Eriksson 180 Produktchef, Novo Nordisk AB
Grönt ljus för Sveriges första demensby
Mia Palmé 97 Marketing manager, Förenade Care
Konkurrensverket granskar Karolinska-affären
Mats Holmström 526 Journalist,

Industri & teknik

”Det handlar om Sveriges framtid”

Av Åsalie Hartmanis 2015-08-13
Lars Leijonborg höll i prisutdelningen till Årets Nanoföretag under NanoForum, Fotograf: Annette Andersson
Den 15 maj bjöd SwedNano Tech in till seminariet NanoForum för fjärde året i rad. Under seminariet, som i år hade fler internationella inslag och fler stora bolag på plats, delades enligt tradition bland annat priset till Årets Nanoföretag ut, som gick till Uppsalabolaget Applied Nano Surfaces.

NanoForum utspelade sig på Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) i Stockholm och arrangerades i samarbete med internationella Nanotechnology Industries Association (NIA). Från Åsalie Hartmanis, VD SwedNano Tech, är nöjd med evenemanget:

– Ja, vi hade ett drygt hundratal seminariedeltagare och fler storbolag än tidigare vilket vi strävat efter. Det var också första gången vi gick ut mer internationellt och vi hade också deltagare från bland annat Estland, Tyskland och Belgien, berättar hon och fortsätter:

– Vi tänker dock öka på trycket ett snäpp och gå ut ännu bredare till nästa års NanoForum. Vi vill dels ha ännu fler såväl större bolag som finansiärer, forskare och utvecklare som anmäler sig, och vi vill också ha flera inslag från våra nordiska grannländer. Det är viktigt att satsa på utveckling inom det här området, det handlar om vår framtid.

Årets nanoföretag

Ett spännande inslag var definitivt utnämningen av Årets Nanoföretag, konstaterar Åsalie Hartmanis. Bland fem nominerade bestämdes och utsågs vinnaren på plats under seminariet.

– Det stämmer. Det stod mellan unga företag som samtliga bedöms ha gjort stora insatser för nanoteknikens utveckling under året som gått. Dessa fick 15 minuter var på scenen för att berätta om sitt företag, och blev sedan utsatta för frågor från juryn. Först efter det tog juryn beslutet, vilket givetvis ökade på spänningen!

Applied Nano Surfaces är en mycket värdig vinnare. De är ett mycket bra exempel på ett företag som med hjälp av nanoteknik ser till att skapa energivinster för företag

Vinnarföretaget, Applied Nano Surfaces (i bild: Christian Kolar, VD), är en avknoppning från Ångströmslaboratoriet i Uppsala och har utvecklat en mekanisk-kemisk process om slätar till ytor samtidigt som de beläggs med en lågfriktionsfilm i form av en nanokomposit. Det här gör att man kan halvera friktionen i mekaniska system och minska nötningen med 20 procent.

Minskar friktion hos fordon

Bland annat beror 15 procent av bränsleförbrukningen hos fordon på friktion, vilket gör bolagets erbjudande mycket användbart inom fordonsindustrin.

– Absolut är det så, och tillämpningen av detta behöver inte heller stanna vid fordon och dess motorer. Detta är något som kan komma till nytta inom flera delar av industrin, vilket gör att företaget Applied Nano Surfaces är en mycket värdig vinnare. De är ett mycket bra exempel på ett företag som med hjälp av nanoteknik ser till att skapa energivinster för företag, avslutar Åsalie Harmanis.

SITE RUN BY NEWSEF.

Adress: Birger Jarlsgatan 18
Postnummer: 11156, Stockholm
E-postadress: info@newsef.com