tumblr hit tracking tool
Aktuella inlägg
26 October | Löpen Om oss Kontakt
Massivt firande när restriktionerna togs bort
Robin Hellstrand 67 Opinionsbildare,
PLiPP går mot börsen
Anders Kellman 118 Marknadsansvarig, PLIPP

Naturvetenskap

DNA blir till guldtrådar

Av Titti Ekegren 2014-05-07
Metoden går alltså ut på att låta en DNA-tråd växa och överbrygga ett tunt spann mellan två elektroder.
Forskare vid Uppsala Berzelii Centre har lyckats få DNA-trådar att växa selektivt mellan två elektroder. Det har möjliggjort en ny och extremt känslig metod som har potential att detektera allt från virus och bakterier till proteinmarkörer för Alzheimers sjukdom och kronisk smärta.

– Själva metoden är unik. Vi har inte riktat den mot något specifikt område ännu, men man skulle kunna använda den som en snabb utläsningsmetod när man går till vårdcentralen. Eller i länder som inte har medel till dyra instrument, säger Camilla Russell, doktorand vid Berzelii Center for Neurodiagnostics vid Uppsala universitet.

– Man kan detektera DNA molekyler i mycket små mängder vilket kan behövas vid olika sjukdomstillstånd där det man vill analysera inte finns i så stora mängder. Möjligheten finns också att utveckla den här metoden för att kunna spåra proteiner, så att man kan detektera olika proteinmarkörer för till exempel Alzheimers sjukdom och kronisk smärta.

Metoden går alltså ut på att låta en DNA-tråd växa och överbrygga ett tunt spann mellan två elektroder.

– Genom att vi kan metallisera DNA-tråden kan vi sluta kretsen så att vi får en elektrisk ström och resistansen sjunker då miljardfalt. Vi får alltså en otroligt stark signal vid bildandet av denna guld-tråd.

– Metoden är väldigt känslig. Så fort du har bryggat över elektroderna så får du en signal.

Det går snabbt att bilda en krets för att detektera de DNA-fragment man är ute efter. Tanken är att det hela ska mynna ut i en billig och lätthanterlig sensor.

– I teorin så tar det bara tio minuter att brygga över ett gap på fem mikrometer.

Camilla Russell började som doktorand vid Uppsala universitet år 2009. Innan dess studerade hon bland annat kemi i Skottland på University of Strathclyde.

Till dags dato har hon hunnit med att skriva fem artiklar i olika tidskrifter. I den senaste artikeln om DNA och guldinlagringen, som publicerades i den välrenommerade tidskriften ACS Nano, stod hon med som första namn i författarlistan.

– Det är jätteroligt, speciellt att visa att denna metod fungerar och den stora potential som finns här.

Jag vill göra något som är användbart och som får en nytta. Och sensorer kan man använda för att detektera sjukdomar och därmed hjälpa människor på det sättet

Varför valde du att forska på ett projekt inom Uppsala Berzelii Centre?

– Jag har alltid varit intresserad av biosensorer och eftersom jag jobbat tidigare med guldpartiklar så tyckte jag att det lät som ett jättekul och spännande projekt.

Varför just biosensorer?

– Jag vill göra något som är användbart och som får en nytta. Och sensorer kan man använda för att detektera sjukdomar och därmed hjälpa människor på det sättet. Så att de förhoppningsvis kan bli friska.

Camilla Russell beräknas disputera i december i år. Hon har uppskattat forskningsmiljön på Uppsala Berzelii Centre under sin tid som doktorand.

– Doktorander uppmuntras och stöttas till att driva och leda projekt själva, men samtidigt så finns stöd där om man behöver hjälp. De har hittat olika samarbetspartners åt mig som har varit väldigt betydelsefulla för projektet, säger hon. Det är också lärorikt med de olika samarbeten som finns inom centrumet, både från den kliniska sidan och från företagen som finns med. 

SITE RUN BY NEWSEF.

Adress: Birger Jarlsgatan 18
Postnummer: 11156, Stockholm
E-postadress: info@newsef.com