tumblr hit tracking tool
Aktuella inlägg
24 September | Löpen Om oss Kontakt
Macrons örfilare frikänd
Robin Hellstrand 67 Opinionsbildare,

Hälsa & sjukvård

Kritiserat förslag från Almega: "Sparka de som vägrar vaccin"

Av Robin Hellstrand 2021-06-01
Almega vill kunna sparka den som inte är vaccinerad.
Kritiska röster mot förslaget från LO. Vill kunna sparka den som vägrar vaccin.

Arbetsgivarorganisationen Almega vill göra det möjligt för arbetsgivare att säga upp personal som vägrat vaccin.

Det inte är lagligt att sparka någon som inte tagit vaccinet. Det måste vara en saklig grund för att man ska säga upp någon, det här är inte en saklig grund.
 

Stefan Koskinen, förbundsdirektör på Almega, påstår i en intervju i TV4: Det handlar ju om att det är rimligt att ställa krav på att man ska vara vaccinerad. Det skulle enligt Koskinen kunna handla om sektorer som vården eller äldre där det finns riskgrupper.


Vidare hävdar Koskinen att det i förlängningen därför borde vara möjligt att säga upp personal om personalen inte följer direktiven om att vara vaccinerad och jämför detta med drogtester för piloter och lokförare.

LO markerar mot förslaget

Sofie Rehnström, jurist på LO, säger i en intervju i TV4: Det inte är lagligt att sparka någon som inte tagit vaccinet. Det måste vara en saklig grund för att man ska säga upp någon, det här är inte en saklig grund.


Vidare säger hon att det inte går att jämföra ett drogtest med vaccinering. Det är upp till arbetsplatsen att säkerställa en säker miljö för de anställda.

Det finns en allvarlig risk med Almegas förslag. Om man tar ifrån människor deras levebröd ifall de inte vaccinerar sig tvingar man folk att ta vaccinet. Det handlar trots allt om människors integritet och värdighet samt rätten att bestämma över sin egen kropp.


Almegas förslag riskerar dessutom att sprida sig till andra delar av arbetslivet, inte bara i vården och för äldre. Tidigare har den amerikanska TV-kanalen CNN sparkat tre anställda som anlänt ovaccinerade till jobbet.


Ska du kunna få ha ett arbete om du inte är vaccinerad?

SITE RUN BY NEWSEF.

Adress: Birger Jarlsgatan 18
Postnummer: 11156, Stockholm
E-postadress: info@newsef.com