tumblr hit tracking tool
Aktuella inlägg
24 September | Löpen Om oss Kontakt
Macrons örfilare frikänd
Robin Hellstrand 67 Opinionsbildare,

Ekonomi

Nu höjs priset på bensin och diesel

Av Robin Hellstrand 2021-06-30
Priserna höjs ännu en gång på bensin och diesel.
Kan komma fler höjningar. Nytt miljövänligt bränsle pressar upp priserna.

Priset på olja har under de senaste dagarna stigit på världsmarknaden. Som en konsekvens av detta har de ledande drivmedelskedjorna meddelat att de höjer priset på både bensin och diesel.

Bensinpriset kan komma att öka med 35 öre per år och dieselpriset kan öka med 50-75 öre per år. Att priserna stiger beror delvis på att det nya bränslet är dyrare att producera.

Diesel kostar nu 17:67 kronor per liter, vilket är en ökning med tio öre sedan den senaste höjningen. Priset på bensin har ökat med 15 öre per liter och kostar nu 16:64 kronor för en liter.

Priserna förväntas öka ytterligare

Tidningen Mest Motor menar att priserna kommer öka ännu mer som en konsekvens av att E10, en mer miljövänlig form av bränsle, som innehåller mer biodrivmedel i bensin och diesel, lanseras på stationerna. Vidare skriver Mest Motor att bensinpriset kan komma att öka med 35 öre per år och dieselpriset kan öka med 50-75 öre per år. Att priserna stiger beror delvis på att det nya bränslet är dyrare att producera.

Några exakta siffror på prishöjningar är svårt att förutse då det beror på flera olika faktorer. Det nya bränslet har funnits på stationerna från den första augusti 2021.

Enligt SVT beror de ökade priserna på bensin och diesel på flera orsaker men primärt på att priset på råolja stigit. Johan G Andersson, VD för Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet, säger till SVT att efterfrågan är tillbaka på de nivåerna som var före pandemin. Under pandemin stängdes en stor del av kapaciteten ner för att anpassa sig till efterfrågan, och det tar en viss tid att komma tillbaka till den kapaciteten.

SITE RUN BY NEWSEF.

Adress: Birger Jarlsgatan 18
Postnummer: 11156, Stockholm
E-postadress: info@newsef.com