tumblr hit tracking tool
Aktuella inlägg
27 October | Löpen Om oss Kontakt
Massivt firande när restriktionerna togs bort
Robin Hellstrand 67 Opinionsbildare,
PLiPP går mot börsen
Anders Kellman 118 Marknadsansvarig, PLIPP

IT

Svenskt techföretag bland världens hundra hetaste

Av Håkan Dackefjord 2021-07-04
Märkligt nog har de globala jättarna som Google och Amazon helt förbisett möjligheten att använda smalbandstekniken i positioneringsändamål.
Svensken Håkan Dackefjords företag Wittra hämtar nu hem techbranschens mest prestigefyllda pris, Red Herring World 2017. Men vem är egentligen uppfinnaren som toppar listorna i världens största entreprenörstävling?

Håkan Dackefjord blev 2001 känd som byggentreprenören som i egenhändig fabrik tillverkade världens första värmeisolerande lättbetong. 2006 valdes han in i Svenska Uppfinnareakademin, men det var först 2012 som tanken föddes till det nu världsomskrivna Wittra.

vi kontaktas nästan dagligen av internationella företag som inte vill vara sena på att annama den nya teknikens möjligheter

Det var under en promenad runt Långsjön som Håkan lade märke till en övergiven cykel i nyskick och slogs av tanken att någon teknik borde kunna kunna spåra den tillbaka till den rättmätige ägaren:

– Jag insåg snabbt att en spårningssensor via GPS skulle få slut på batterier på nolltid. Men jag kunde inte släppa tanken på att det måste finnas någon teknik som positionerar objekt utan att behöva gå via en satelit, berättar Håkan.

Forskarna: "Det är omöjligt!"

Håkan insåg att bara en gammal smalbandsteknik skulle kunna lösa uppgiften. Han tog med sig idén till sina forskarkontakter som reagerade med skepsis och spontant dömde ut idén som tekniskt omöjlig, men Håkan stod på sig:
 
– Jag bad dem att bena ut exakt vad som var omöjligt med idén, de kom upp med totalt tretton punkter. Vi gick igenom dem en efter en tills samtliga punkter var strukna. Då sa jag till dem: Bra, nu har ni själva bevisat att det är möjligt, då sätter ni igång att jobba!

Foto: Tekniken kan tillfoga rörlighet till vad som idag kallas för ”Internet of things” och på så vis ge upphov till ett ”Internet of moving things” med helt nya dimensioner av interaktivitet.

Resultatet blev 51 patent och patentansökningar som skyddar en unik positioneringsteknologi där man med hjälp av taggar som fästs på obekt kan spåra hur långt objektet befinner sig från en basstation. Position och eventuell annan sensordata skickas till molnet kontinuerligt och kan presenteras i en app.

Internet of Moving Things

Tekniken tillfogar därmed rörlighet till vad som idag kallas för ”Internet of things” och ger på så vis upphov till ett ”Internet of moving things” (IoMT), som öppnar upp helt nya dimensioner av interaktivitet i en rad olika marknadssegment som sjukhus, transport, logistik och militära applikationer, Håken ger ett exempel:

Räddningstjänst som ger sig in i en brinnande hus kan med vår teknik följa alla brandmän i realtid på en karta, något som inte hade varit möjligt med GPS-signaler som inte kan tränga igenom en byggnads tak och väggar.

Stundande teknisk revolution

Många bedömare uppskattar marknadsvärdet av IoMT till 200 miljarder 2020, detta till trots har smalbandsbaserad positionering märkligt nog helt förbisetts av företag som Google och Amazon, något som bidragit till att det är svenska Wittra som nu tar hem segern i världens mest prestigefyllda entreprenörstävling:

– Utmärkelsen har rönt stor uppmärksamhet, vi kontaktas nästan dagligen av internationella företag som inte vill vara sena på att anamma den nya teknikens möjligheter. De första förberedelserna för en börsintroduktion är tagna och vi väntar med spänning på marknadens reaktion inför lanseringen av det nya konceptet i Q1 2018, avslutar Håkan.

Utmärkelsen ger indicier om att en ny svensk tech-gigant är på uppgång och att Wittra ska gå samma väg som Spotify och Skype som även dessa tilldelades Red Herrings-utmärkelsen innan deras större internationella genombrott. Vart Wittra-historien leder oss kan vi bara spekulera i, men klart är i vilket fall att techbranschen går ett händelserikt 2018 till mötes.

SITE RUN BY NEWSEF.

Adress: Birger Jarlsgatan 18
Postnummer: 11156, Stockholm
E-postadress: info@newsef.com